Skip to content

IBM Almaden siirtyi SyNAPSE -hankkeessa 3. vaiheeseen

syyskuu 10, 2013

IBM Almaden Cognitive Computing laboratorion johtaja Dharmendra S Modha ilmoitti DARPA SyNAPSE -hankkeen siirtyneen vaiheeseen Phase 3.

http://www.modha.org/

Tämä hanke on ollut käynnissä loppuvuodesta 2008 ja tavoitteena hankkeella on rakentaa uusi mikropiireihin perustuva oppiva päättelykone, joka rakenne ja toiminta muistuttaa aivojemme rakennetta ja toimintaa.

Tätä vaihetta on edeltäneet vaiheet 0, 1 ja 2.

Vaiheiden tuloksista on koottu seuraavat yhteenvetoraportit:

Aluksi kehitettiin yksinkertaisen, digitaalinen, muunneltavia, monikäyttöinen hermosolun malli ja laite joka vastaa periaatteessa ihmisen hermosolun rakennetta ja toimintaa ja on toteutettavissa käyttämällä vain 1272 ASIC portit.

019.IJCNN2013.Neuron.pdf

Kehitettiin uusi ohjelmointiparadigma, joka mahdollistaa monimutkaisien ​​kognitiivisten algoritmien ja sovellusten tehokkaan ohjelmoinnin, joka käyttää kognitiivista mikropiiriarkkitehtuuri.

020.IJCNN2013.Corelet.pdf

Kehitettiin sovelluksia, jotka hyödyntävät 102 :sta 107 :ään synapsin hermoverkkoa.

021.IJCNN2013.Applications.pdf

Visioi suunnittelu- ja toteutusmalleja välttääkseen SyNAPSE:n tulokset tieteelle, teknologialle, yrityksille ja yhteiskunnalle yleensä.

023.IDEMI Boundary 20-objects_3.4.pdf

Tämä dokumentti sisältää kädenojennuksen ja kutsun kehittämään SyNAPSEn pohjalle syntyvää ekosysteemiä ja tässä olisi nyt Suomelle ja suomalaisille mielestäni huippumahdollisuus päästä mukaan tähän erittäin merkittävään uuteen teknologiavaiheeseen

IBM on nyt hyvin pitkällä kehittäessään uutta oppivaa hermoverkkopiireihin perustuvaa ”aivokone” -paradigmaa ja -laitesukupolvea.

Dokumentaatiota on melkoisesti. Ainakaan minulle ei läheskään kaikki asiat aukea näistä ja toisaalta perustietoni eivät riitä piirien toiminnan täyteen ymmärrykseen. Toisaalta en usko, että tässä on kaikkea kerrottu riittävän yksityiskohtaisesti kaiken toistamiseen. Onkin selvää, että osa tästä tiedosta halutaan pitää liikesalaisuutena ja kilpailuetuna. En kuitenkaan pysty nyt arvioimaan tämän osuuden suuruutta tai merkitystä.

Minulle ei esimerkiksi selvinnyt miten hermosolujen virittäytymisfunktiota muutetaan (opetetaan / ohjelmoidaan) suhteessa dendriittien syöttösignaalien suhteen. On kuitenkin selvää, että tämän täytyy olla jonkinlainen hermokimpun opettamistapahtuma, sillä yksittäisten hermosolujen ohjausfunktioiden asettelu monimutkaisessa verkossa ei mitenkään tule kysymykseen. Samoin kun mennään suurempiin aivokokoihin, niin tarvitaan perustoiminnallisten aivoalueiden pitkiä hermosoluja (white matter). Näiden kytkemistä ja toiminnan ohjausta en löytänyt

Mainokset
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: