Skip to content

Näkökohtia ikäihmisten ensimmäisen tietotekniikkalaitteen hankinnasta.

huhtikuu 10, 2014

 

Olen nyt opastanut ikäihmisiä noin puolivuotta. Olen kiinnittänyt vähitellen huomioita ikäihmisten ensimmäisen tietokoneen hankintaan. Tämä voi siis olla älypuhelin, tabletti, kannettava tai pöytäkone.

Kun kyseessä on 30-luvulla tai sitä ennen syntynyt henkilö, jolla ei ole mitään aiempaa tietokoneen käyttökokemusta, on aloituskynnys korkea ja tilanne on kaikin puolin haastava.

Ensimmäinen havaintoni on hiiren käyttö. Kun hiirtä ei ole koskaan käyttänyt alle 70-vuotiaana, on usein tilanne se, että käden hienomotoriikan opettaminen täysin uuteen toimintatapaan on hidasta tai ei onnistu. Kun käsi on jäykkä ja kankea hiiren pitäminen ja liikuttelu niin, että ei tahattomasta samalla paina hiiren korvia saattaa olla huomattavan vaikeaa. Jos tämä ei suju pienen ( enkä noin 10 – 15 min. ) harjoittelun jälkeen on koko hiirellä toiminen niin turhauttavaa, että homma jää helposti sikseen.

Toinen erityisen korkea kynnys on nimenomaan Windows 8 käyttöliittymä. Jos koko graafisen käyttöliittymän käsitekoneisto: ikkuna, painonappi, linkki, linkkialue, ikoni, jne. on täysin vieras ja uusi, on kahden ”kotinäytön”, siis start-näytön ja työpöydän merkitys ja siirtyminen näiden välillä hyvin hämäävää. Toinen vielä vakavampi pulma 8:ssa on näkymättömissä piileskelevät kontrollit.

Esimerkiksi tähän käyvät hyvin Windows 8: sammuttaminen tai paikallisverkon aktivointi.

Kannettavat tulee ehdottomasti sammuttaa kun niitä ei pidempään aikaan käytetä, kuten esimerkiksi yön ajaksi. Windows 8 näytöllä ei missään näy / ole sammuta nappia. Se täytyy ”houkutella” esille hiiren avulla näytön oikealla olevista kulmista hiiren avulla. Sieltäkään se ei tule näkyviin suoraan vaan ilmestyneen valikon avulla pitää vielä navigoida edelleen. Sama on tilanne, kun pitää aktivoida paikallisverkko.

Oma isäni on nyt 87 vuotta ja hän hankki itselleen ensimmäisen tietokoneen muutama viikkoa sitten. Hän on nuorena ollut hyvä piirtäjä ja hän on tällä hetkellä hyvin virkeä ja lukee esimerkiksi fysiikan ja kemia uutta tutkimusta käsittelevää kirjallisuutta. Hänen on erittäin vaikea hallita hiirtä.

Ehdotimme hänelle Android- tabletin hankintaa. Ratkaisu oli erittäin hyvä ja hän pääsi nopeasti sisään laitteen käyttöön. Android tabletissa muutaman pyyhkäisytoiminnon opettelun jälkeen kaikki tarvittavat kontrollit ovat näkyvissä.

Näin vahva suositukseni tälle ryhmälle onkin: hankkikaa tabletti. Tuskin kukaan tuon ikäinen enää tarvitsee tietotekniikkaa monimutkaiseen tuotantotyöhön, siis kirjallisten- tai PowerPoint- esitysten laatimiseen, videoiden tai valokuvien monimutkaiseen editointiin. Pienet ja vähän suuremmatkin muistiinpanot ja tyypillisten web- palveluven käyttö sujuu tabletilla mainiosti.

 

 

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: