Skip to content

Tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien hankintaopas

elokuu 7, 2014

Erilaisten tietoteknisten laitteiden kirjo on jatkuvasti kasvanut ja samalla niiden käyttötarkoitus on monipuolistunut ja hintahaarukka leventynyt.

Tämä kirjoitus pyrkii osaltaan helpottamaan laitevalinnan suorittamista. Kuten varmaan jokainen tietää, on kauppiaiden joukkokin kirjavaa ja aina on myös niitä kauppiaita, jotka pyrkivät käyttämään hyväksi ostajan tietämättömyyttä tai muuten asiakkaan heikkoa asemaa.
Valinnan tulee lähteä tarpeesta
Aina hankintapäätöstä tehtäessä lähtökohtana tulisi olla se tarve, minkä vuoksi laite ostetaan tai toiminta, mitä hankittavalla laitteella aiotaan tehdä. Kun kysymys on digilaitteesta, tulee ensin pohtia mikä on laitteen tärkein käyttö. Tässä ratkaisevat käyttötarkoitus, käyttötapa ja käyttöpaikka ja henkilön käyttörajoitukset, jos sellaisia on. Näiden perusteella voidaan rajata tarjontaa huomattavasti. Hankinnan yhteydessä on myös syytä pohtia sitä, aiotaanko kaikki tarpeet tyydyttää yhdellä laitteella vai hankitaanko useampi laite.

Seuraavaksi kysymykseen tulee hinta vastaan ominaisuudet.

Tarjolla olevat laiteperheet jakaantuvat seuraaviin pääryhmiin:
1) puhelimet
2) tabletit
3) perinterinteiset henkilökohtaiset tietokoneet

Puhelimet halvimmillaan ja yksinkertaisimmillaan ovat näppäimillä varustettuja peruskännyköitä ja hintahaitarin toisessa päässä ovat erittäin monikäyttöiset älypuhelimet.

Tabletit ovat siis kosketusnäyttöisiä henkilökohtaisia tietokoneita. Perustableteissa ei ole erillistä näppäimistöä, vaan näppäimistö ilmestyy kosketusnäyttöön aina kun sitä tarvitaan. Näiden lisäksi on tabletteja, joiden peruskokoonpanoon kuuluu myös näppäimistö tai näppäimistön voi ostaa erikseen. Tablettien laitekirjo on edellä olevista ryhmistä suppein, mutta ominaisuudet ja hintahaitari on näissäkin jo nykyään aika laaja.

Nettiyhteyden kohdalla tabletit jakaantuvat kahtia: Toisissa tableteissa on SIM-korttipaikka ja täten laitteeseen saa SIM-korttiin perustuvan nettiyhteyden. Tällaisia tabletteja voidaan käyttää internet-selailuun kaikkialla siellä, missä valitun operaattorin yhteydet toimivat. Tabletit, joissa ei ole SIM-korttipaikkaa tarjoavat vain WLAN (eli WIFI) -yhteyden. Näitä voidaan siis käyttää ainoastaan sellaisissa paikoissa, joissa on saatavilla langaton internetyhteys. Mikäli omistaa jo älypuhelimen, jossa on rajoittamaton datapaketti eli nettiyhteys, tämän yhteyden voi jakaa langattomasti SIM-kortittomaan tablettiin.

Tabletit jakaantuvat kolmeen eri luokkaan: Applen Ipad-perhe ja useiden eri valmistajien tabletit, jotka käyttävät alustanaan Googlen Android -käyttöjärjestelmää. Kolmantena ovat Microsoftin Windows 8 -käyttöjärjestelmää käyttävät laitteet.

Tietokoneet ovat monimuotoisuudeltaan ja hintahaarukaltaan laajin ryhmä. Tämä ryhmän hintahaitarin alapäässä on hyvinkin edullisia laitteita. Tietokoneissa käyttöympäristöjen (käyttöjärjestelmien) vaihtelut ovat laajimmat ja näiden valinnassa saattaa vaikuttaa henkilön aiemmat käyttötottumukset. Tietokoneiden alaryhmiä ovat perinteiset pöytätietokoneet ja kannettavat tietokoneet. Tietokoneiden yleisimmät käyttöympäristöt ovat: Microsoftin Windows-perhe, Applen MAC-perhe, Googlen Chromebook ja Linux-ympäristöt kuten Ubuntu.

Yleisimmin käytössä olevat toiminnat (ehkä tärkeysjärjestyksessä):
Puhelin
1) puhelut
2) tekstiviestit
3) kalenteri
4) muistiinpanot
5) kartat ja navigointi
6) valokuvaus
7) valokuvien lähettäminen
8) musiikin ja radion kuuntelu

Tabletti tai älypuhelin
1) internetin käyttö: tietojen haku & palveluiden, kuten lippujen osto ja nettipankin käyttö
2) sähköpostien luku ja kirjoitus
3) kalenteri
4) muistiinpanot
5) kartat ja navigointi
6) valokuvaus
7) valokuvien lähettäminen
8) dokumenttien, esitysten laatiminen
9) musiikin ja radion kuuntelu
10) kuvapuheluiden käyttö ( esim. Skype)
11) TV:n ja videoiden katselu
12) pelien pelaaminen

Tietokoneet
1) kaikki tablettien käyttötavat
2) valokuvien & dokumenttien editointi ja arkistointi
3) videoiden teko ja editointi
4) valokuvien, esitysten, videoiden ja TV:n esittäminen

Ostoprosessi
Kuten todettiin, hankinnan lähtökohtia ovat tämän hetkinen tilanne ja nyt käytössä olevat laitteet sekä käyttötarpeet. Tässä vaiheessa on hyvä selvittää myös henkilön käyttörajoitukset kuten huono näkö, vapina tms. Esimerkiksi hiiren käyttö saattaa osoittautua hyvin hankalaksi.

Kun nämä on kartoitettu, voidaan siirtyä päättämään laiteperheestä. Tähän vaikuttavat siis todennäköiset käyttöpaikat ja tavat. Jos esimerkiksi ollaan päädytty tablettiin ja laitetta tulee voida toistuvasti käyttää mökillä ja autossa, joissa ei ole kiinteää verkkoyhteyttä, niin tabletti ilman SIM-korttipaikkaa ei tule kyseeseen. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että puhelindataliikenne on maamme rajojen ulkopuolella hyvin kallista ja WiFi-verkkoja on hyvin tarjolla sekä hotelleissa että taajamissa ainakin Euroopassa.

Kun sitten nämä rajaukset on tehty, on päätettävä laitteen tehosta ja tallennuskapasiteetista. Tässä kohdassa tarvitaan jonkun kokeneen tai asiaan perehtyneen tukea. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä enemmän suoritustehoa ja tallennuskapasiteettia sitä enemmän hintaa. Tallennuskapasiteetin suhteen tänä päivänä kannattaa ottaa huomioon pilvipalvelujen mahdollisuus. Esimerkiksi älypuhelimet voidaan asettaa niin, että otettu valokuvat kopioituvat automaattisesti pilveen.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: