Skip to content

Älyteknologia on tulossa – onko Suomi valmis?

joulukuu 20, 2014

Hermoverkkoihin perustuvia teknologioita on jo ollut jonkin aikaa. Teuvo Kohonen on aikoinaan tehnyt (TKK) uraauurtava työtä tällä alueella. Hänen ryhmänsä kehitti Itseorganisoituvat kartat, joka oli ohjelmallinen hermoverkko jossa synapsien painoarvoja muuttamalla ohjelmisto pystyi luokittelemaan lähtöaineiston.

Tänään maailmalla kehitetään hermoverkkoihin perustuvia ohjelmistoja. Osa näistä on itseoppivia verkkoja. Näitä kutsutaan yhteisellä nimellä ’Deep Learning Algoritms’. Kuten Jeff Hawking puheessaan (kts:https://www.youtube.com/watch?v=0SroCjwkSFc ) toteaa tämä on sotkuinen maailma ja sekalainen seurakunta. On kuitenkin selvää, että eri tahoilla tämän menetelmän varianteilla on saavutettu hämmästyttäviä tuloksia (kts: TEDtalk : http://bit.ly/1DHw9mp )

Jeff Hawking jatkaa toteamalla, että tämä kenttä tulee yhtenäistymään – niin kuin aina käy uuden teknologian yhteydessä. Hawkingin perustelee hyvin miksi juuri heidän ’Hierarchical Temporal Memory’ metodin kaltainen menetelmä tulee voittamaan tämän kisan.

Näyttääkin siltä, että tämä on jo teollisuuden ala, jossa täysin kaupallisesti ostetaan ja myydään itseoppivia järjestelmiä.

Toisaalta on niin, että nykyisillä tietokoneilla nämä järjestelmä parhaimmillaankin jäävät vaatimattomiksi. Tämä tilanne on kuitenkin nopeasti muuttumassa, kun IBM:n ja DARPA:n SyNAPSE- hanke etenee. IBM:n Almaden laboratorio on jo ainakin kuuden vuoden ajan kehittänyt uutta piiriteknologiaa, joka lähtee aivan samoista lähtökohdista kuin Deep Learning. Tämän tuloksena on kehittymässä hermoverkkoa muistuttava mikropiireihin perustuva laite, jonka toimii laitetasolla juuri niin kuin Deep Learning ohjelmistotasolla. Tämän uuden IBM:n laitteisto kykenee kuitenkin vähintään satatuhat kertaa parempaan suoritukseen kuin nykyisillä tietokoneilla ja Deep Learning algoritmeilla.

Tällä hetkellä IBM:llä on valmiina toimiva moduuli, jossa on 4 miljoonaa hermosolua ja 256 miljoona synapsia. Tämä laite kykenee tekemään 46 miljardia synapsioperaatiota sekunnissa.

Tämä on suunniteltu niin, että sitä voidaan laajentaa ja hankeen johtaja Dharmendra S. Modha sanoo, että he aikovat kehittää tästä laitteen, joka sisältää 1014 synapsia vuoteen 2018 mennessä!

Itseoppivia sovelluksia toteutetaan tänään jo paljon, mutta tällä teknologialle on varmasti paljon kysyntää. IBM ja sen SyNAPSE- projekti tuntuu olevan hyvin pitkällä älykoneen kehittämisessä eikä Eurooppa tunnu kykenevän vastaamaan uskottavasti tähän haasteeseen. Eurooppalaiset hankkeet ovat liian pieniä ja liikaa hajallaan ja niitä tuntuu vaivaavan raskas hallinto kansallisrajojen yli.

Tällä hetkellä ainakin muutaman vuoden oli todella kannattavaa hankkia osaamista tältä alueelta ja toteuttaa sovelluksia tämä teknologian avulla.

Pitemmällä tähtäyksellä tämä muodostaa todellisen uhkan koko markkinatalouden olemassaololle, mutta tämä on täysin globaali ongelma eikä pieni Suomi voi juuri muuta kuin seurata tilanteen kehittymistä.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: