Skip to content

IBM neuropiirikoneet massatuotannon kynnyksellä

kesäkuu 12, 2015

IBM:n Almaden laboratorio, jossa IBM kehittää hermoverkkoa jäljittelevää uudenlaista tietokonetta, jota kutsun jatkossa älykoneeksi.

Screenshot 2015-06-12 19.20.05

Tämä kehitys on alkanut joskus 2008 ja tämän tuloksena 2011 syntyi TrueNorth – siru, jossa on 256 ohjelmoitavaa hermosolua ja 262 114 synapsia. Tätä sirua käyttäen IBM julkaistiin 2014piirin, joka koostui 16 siusta . Näin ollen piirissä on 1 miljoona hermosolua ja 4 miljardia (tuhat miljoonaa) synapsia. Tällä piirillä ajetut demot ovat jo varsin näyttäviä.

Tämä ohella IBM on kehittänyt tämän uuden koneen ’ohjelmointiympäristön’. Tämän kone on kuitenkin rakenteeltaan täysin toisenlainen kuin nykyiset tietokoneet. Näin ollen konetta ei voi ohjelmoida perinteisin ohjelmointikielin eikä ohjelmointi muutenkaan muistuta lainkaan tietokoneen ohjelmointia. Ohjelmointi tapahtuu samaan tapaan kuin hermoverkkojen ohjelmointi. Itse asiassa koko ’ohjelmointi’ termi on varsin harhaanjohtava. Pikemminkin voisi puhua – ja puhutaankin – opettamisesta.

Olen uskonut tähän kehitykseen aina vuodesta 2011 saakka, kun kuulin tästä. Nyt IBM on julkaissut neljä videota (11.6.2015) ) YouTubessa otsikolla IBM SyNAPSE Deep Dive (IBM Research Cognitive Systems Colloquium: Brain-Inspired Computing at IBM Research – Almaden in San Jose, CA.)

Nämä antavat erittäin kattavan kuvan laitteen tämänhetkisestä kehitystilanteesta. Kaikki tuntuu erityisen valmiilta ja tässä vaiheessa. Samoin koko teknologian kehitysnäkymät. IBM on kehittänyt TrueNorth:sta mobiliversion ja samalla siitä on kaavailtu superkonetta. Tällä hetkellä IBM suunnittelee 4096 ytimen kehikko 1,064 * 10 ^^12 = 1 064 000 000 000 on yksi biljoona synapsia. Seuraavassa vaiheessa tehdään 100 kertaa edellisen kokoinen ja silloin saavutetaan 4096 * 100 kone

( = 1,064 * 10 ^^14 = 106 400 000 000 000 on sata biljoona synapsia.

Tämä viimeinen laite on jo ihmisaivojen kokoinen.

Näissä kuvataan aluksi laitteen teoreettista aivoja jäljittelevää perusrakennetta ja toimintatapaa. Erityisen kiinnostava on videossa 2 esitetty yksinkertainen esimerkki, millä TrueNorth- sirun pientä osaa opetetaan tunnistamaan numerot. Tämän avulla käy selväksi, että sovellusten tuottaminen laitteelle on varsin helppoa.

Samanaikaisesti laitteen kehityksen kassa tämä tiimi on kehittänyt perinteiseen tietokoneeseen perustuvan laitekokonaisuuden, jota tiimi kutsuu Compas- järjestelmäksi. Tämä toimii ulkoisesti samalla tavalla kuin TrueNorth -siru ja toteuttaa hermoverkon, mutta tämä hermoverkko on siis toteutettu perinteiseen tietokoneen avulla ja sitä voi käyttää samalla tavalla kuin muita periteisesti ratkaistuja Deep Learning verkkoja.

Kaikkein merkittävin asia tässä on uuden laitteen suorituskyky ja virrankulutus. Kun on verrattu Compas- toteutusta ja uutta TrueNorth- toteutusta keskenään on havaittu, että uusi laite on 1000 kertaa tehokkaampi hermoverkkototeutus kuin perinteisin välinein ja uuden tehonkulutus on vain 1 / 400 000 osa perinteisestä!

Tämä tarkoittaa sitä, että kun nykyisillä laiteilla toteutettu oppivat järjestelmät ovat suorituskyvyltään polkupyöriä niin uusien laitteiden teho vastaa yliääni taisteluhävittäjää, joka toimii kynttilänvalolla!

Kun tämä kokonaisuus on lähes valmis massatuotantoon, tämä merkitsee totaalista sosioekonomista vallankumousta 5 vuoden kuluessa!

Tämä piiri teknologia tulee mahdollistamaan itseajavat autot ja älykkäät robotit.

IBM SyNAPSE Deep Dive Part 1

http://bit.ly/1e9jRsl

IBM SyNAPSE Deep Dive Part 2

http://bit.ly/1MPv3px

IBM SyNAPSE Deep Dive Part 3

http://bit.ly/1IOCoHf

IBM SyNAPSE Deep Dive Part 4

http://bit.ly/1BbPsnd

Screenshot 2015-06-12 19.25.18
Screenshot 2015-06-12 19.07.09

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Esko Heiniemi permalink

    Parikymmentä vuotta sitten YO:n ja AMK:n Raahen toimipisteissä opetettiin näitä ja kokeiltiin Intelin varsin vaatimattomilla neuroprosessoreilla. Suuri on kehityksen vitka ollut tällä alueella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: